Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

Perquè no es pot superar la velocitat de la llum?

L'altre dia vaig fer una ressenya sobre el llibre "La física de Star Trek" on es parlava del motor de curvatura i els viatges a la velocitat de llum. Doncs be, la pregunta que m'he fet avui es: es pot igualar o superar la velocitat de la llum?
La resposta es NO.
La teoria de la relativitat postulada per Einstein determina que, al accelerar un cos, aquest es torna mes pesat i necessita més energia per continuar l'acceleració. Es com una especie de cercle viciós, a més velocitat, més pes, i a més pes, més energia per continuar l'acceleració.
Al apoximar-se a la velocitat de la llum, la massa d'un cos tendeix a infinit, i per tant, requeriria infinita energia per moure's. Cosa que es impossible. Tan mateix, també s'ha de tenir en compte el fet que l'espai, es contrau i s'expandeix, aixi doncs, un cos pot moure's respecte a objectes molt llunyans a velocitats superiors a la llum, per que no es el cos el que es mou a traves del espai, sinó l'espai que hi ha entre els dos objectes el que es contrau o s'expandeix. De fet, en principi, seria possible moure's respecte a objectes molt llunyans sense moure's en absolut. En aquest mateix instant, com l'univers s'esta expandint, hi ha llocs dels quals ens estem allunyant a la velocitat de la llum, per que l'espai que hi ha entre nosaltres i aquests objectes si es pot expandir a aquesta velocitat.
Un altre conseqüència de moure's a velocitats pròximes a la llum ( mai iguals o superiors ) es el fet que el temps es ralentitza. El gran problema de qualsevol civilització que envies alguna nau tripulada viatjant a velocitats pròximes a la de la llum seria que a la tornada, la tripulació probablement no trobaria ningú esperant-los.

7 comentaris:

Unknown ha dit...

error: si que es pot superar la velocitat de la llum... i no precisament Husain Bolt

http://www.novaciencia.com/2007/03/07/logran-superar-la-velocidad-de-la-luz/

si es supera la velocitat de la llum, el temps emprat en recorrer una distancia passa a ser negatiu?? els ovnis existeixen i som nosaltres desde el futur que ens venim a veure?? si el problema es que la mteria no es pot desplaçar més rapid que la velocitat de la llum podrien ser projeccions del futur que en arriben en forma d'holograma? si es necessita energia quasi infinita per superar la velocitat de la llum, pot contenirla un forat negre?

follower follower follower twitter twitter twitter

Francesc Serrat ha dit...

Aviam, si l'experiment va ser real i molt sonat, pero el que es va aconseguir va ser una velocitat de fase superior a la de la llum pero no una velocitat de grup, la qual cosa no es incosistent amb la teoria de la relativitat per que el que realment pot transmetre informacio es el paquet d'ones conjuntes, no una velocitat de fase sola. O sigui que tecnicament si que es va superar la velocitat de la llum, pero a la practica no serveix.
Per un altre banda, estem parlant de fotons, RES QUE TINGUI MASA pot igualar o superar la velocitat de la llum.
Per cert, que collons tenen a veure els forats negres amb l'energia?
Un forat negre es la masa gegant d'una estrella concentrada en un punt infinitesimal, i crea un forat que succiona tot, fins i tot la llum, pero es creu que no la enmagatzema, sino que s'evapora. El que no es sap es com. D'aqui la falla en les teories de la unificacio entre la quantica i la relativitat. Et referies a aixo?

Adosgel ha dit...

La velocidad de la luz no se puede superar, ni más ni menos que, porque no se puede alcanzar. De hecho, ni siquiera se puede aproximar un cuerpo con tiempo propio, ni un poquito a ella. La sensación de movimiento la tienen los observadores desde distinto Sistema Referencial, pero el cambiar de Sistema Referencial, no implica acercarse a dicha velocidad; pues no implica aumentar de velocidad. Lo que implica es ser observado con más o menos velocidad que antes, depende del Sistema Referencial del observador.
Pero con ello, el cuerpo observado, el que cuenta, en ningún momento a dejado de ser el centro de su Sistema Referencial, sea Inercial o Acelerado, y siempre tiene la velocidad de la luz en un estatus inalcanzable.

Cuando observamos a un cuerpo ir a velocidades cuasilumínicas, el observa lo mismo de nosotros; y está claro que, sinembargo , seguimos teniendo la velocidad de la luz igual de inalcanzable.

Perdón por ser tan repetitivo, pero es que de aquí ha hablar de superarla y de tiempos negativos, hay un salto extructural de base y contrario a la Relatividad.

Saludos.

Francesc Serrat ha dit...

VIVA ADOSGEL !!!!
Ya veras que a lo tonto, aprendes catalan !! Jejejeje.
Es que albert siempre esta intentado rebatir todo lo que digo pero en el fondo es un buen chaval :)

Adosgel ha dit...

Menos mal que casi intuyo lo que decís. otra cosa sería que debatierais de moda o cosmética... lo tendría mas jodido.

nota. estuve un tiempo trabajando en Mallorca, y como era de esperar, no aprendí ná de ná. Lo pio con los idionas es un mal de mutación genética o algo así.

Espero que tengas las necesidades básicas cubiertas (lo digo por lo del apagón), jeje, no veas lo que me he acordado de vosotros mientras disfrutaba de las comodidades y placeres de la civilización.

Unknown ha dit...

no tinc ni puta idea del que escric, pero almenys estic creant debat, que tens el blog mes parat que la meva vida sexual! cony!

Adosgel ha dit...

@Albert.

Espero que no me hayas interpretado mal. Me parece estupendo y sano el debate; así como la predisposición en él, del que se considera con el derecho de discrepar y argumentar con sus propios razonamientos. ¿Qué mejor manera para enriquecernos los unos de los pensamientos de los otros?.

Solo he querido aportar un matiz, creo que importante al debate: que ni siquiera podemos alcanzar dicha velocidad los cuerpos compuestos de partículas con tiempo propio, luego el poder en alguna circunstancia considerar desde la observación como tiempo negativo dicho tiempo propio. sería un razonamiento ilógico (con ello no estoy diciendo que mi razonamiento sea completamente acertado, de hecho creo que ninguno puede llegar a serlo).

Por otro lado, es muy habitual caer en el asunto de las velocidades superlumínicas, y eso no es malo en sí, sino que implica que uno está profundizando en esos análisis, lo que en mi opinión es muy positivo.

Al margen del tema, y a nivel personal, tengo que decirte que tengo un carácter muy guasón, espero que no interpretes en él intención alguna de faltar u ofender; si no, todo lo contrario, voluntad de hacer la discusión agradable.

Saludos.

Publica un comentari a l'entrada