Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

LOST i la física

Estem a l'ultima temporada de la serie LOST, tots pendents del final. La gran pregunta que tothom es fa és, com acabarà?
Analitzant la serie desde un punt de vista científic, cal dir que tot gira entorn a un efecte de la mecànica quàntica anomenat "efecte casimir". Aquest fenomen a estat demostrat en la vida real i consisteix en que dos objectes metàl.lics separats per una distància mínima comparada amb la dels objectes s'atrauen mitjançant una força que apareix per efecte del buit quàntic.
En la sèrie, en un vídeo de la iniciativa dharma, apareix un personatge, el doctor Edgar Halliwax, i fa referència a una "matèria exòtica" que estaria acumulada en un punt de la illa creada gràcies al efecte casimir.
Ara pensem en la relativitat general d'einstein. La teoria diu que l'estructura del espai-temps admet el concepte de "forat de cuc". Imagina una fulla de paper que represent l'espai-temps. La terra està en un extrem del paper, i al altre, una galàxia a bilions d'any llum. Si per alguna Raó, la fulla es doblegues, el punt on es troba la terra, i el punt on es troba l'altre galàxia s'acostarien fins tocar-se i es podrien connectar a traves d'un forat de cuc.
En la teoria, els forats de cuc son coneguts desde el 1917 com a solucions matemàtiques a les equacions d'einstein, i es creu, que de produir-se, no serien estables, es col.lapsarien al entrar en contacte amb la matèria comú que coneixem. Però, si existís una matèria amb propietats diferents a la matèria coneguda, es a dir, que en comptes de ser atreta per les forces electromagnètica fos repel·lida, el forat de cuc seria estable.
Aquesta matèria podria ser la "matèria exòtica", a la que es referixen a la serie, i podria estar inspirada en la "antimatèria", una Massa formada de antipartícules i amb propietats diferents a la matèria que coneixem.
L'antimateria es real, al institut CERN de suïssa, s'ha pogut recrear, i s'esta experimentat amb ella.
Tot aixo ens porta a la conclusió que, en la sèrie, l'illa es capaç de crear forats de cuc i fer que els personatges viatgin en el temps, fent possible la creació de dues lineas temporals en dues realitats diferents.
La qüestió es, com acabarà? Serà un final amb una base científica solida com ha estat fins ara la sèrie? Esperem que si !!!

Apart de la trama principal de la sèrie, amb els viatges temporals, trobem tot una sèrie de referències científiques fascinants.
4 8 15 16 23 42. Aquests números no deixen de aparèixer en tota la sèrie i son una clara referència a la equació Valenzetti. Aplicada al context de la sèrie, farien referència a la predicció de la destrucció del esser humà ( 4 anys, 8 mesos, 15 dies, 16 hores, 23 minuts i 42 segons. )

Un altre curiositat, son els noms d'alguns personatges.
Daniel Faraday (un jove físic a la sèrie que aparentment entén que passa a l'illa ) una clara referencia a Michael Faraday, físic investigador de l'electromagnetisme.
George Minkowski ( oficial de comunicacions del vaixell que arriba a l'illa ) Hermann Minkowski, matemàtic especialista en la teoria de la relativitat.
Eloise Hawking ( mare de Daniel Faraday a la serie ) una clara al·lusió a Stephen Hawking.

Potser el gran triomf de la sèrie es com ficció i realitat es fonen en una fina línia quasi imperceptible per l'espectador, sobretot per l'espectador amb inquietuds científiques.
Haurem d'esperar fins al Maig per saber com acaba tot i veure si es resolen els misteris de la illa. Jo crec, donats els precedents que tot tindrà molt a veure amb la teoria del suïcidi quàntic.
Temps al temps.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada