Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

I que redimonis es el bosó de Higgs?

Avui algú m'ha preguntat perquè l'experiment del LHC es tan important. Jo li he respost: doncs per trobar el bosó de higgs. I ell s'ha quedat mirant amb cara de no entendre res.
Aixi doncs, crec que val la pena explicar de forma breu, que es el bosó de higgs.

Doncs és, ni mes ni menys, la peça fonamental que falta per a encaixar el model estàndard de la física de partícules. M'explico: Des de fa desenes d'anys els físics han anat trobant i caracteritzant totes les partícules fonamentals que existeixen (quarks, electrons, gluones, muones, etc...), i formulant les lleis que regeixen les seves propietats i comportament. Tot això constitueïx un model estàndard que els encaixa molt bé, si no fos per un lleuger detall: segons les seves equacions aquestes partícules no tenen massa! Com? Si; el model estàndard tal com es troba en aquests moments no pot explicar ni la gravitació ni per qué algunes partícules posseïxen massa (com l'electró o un quark) i unes altres no (com el fotó).
Bé, sí pot explicar-lo, sempre que existeixi una partícula hipotètica anomenada... bosó de Higgs, que seria la responsable de donar massa a la resta de partícules. Així encaixaria tot (o gairebé). El bosó de Higgs no ha estat detectat experimentalment encara, però el model estàndard el prediu, i tot apunta que quan el LHC sigui capaç de rastrejar la regió d'energies en la qual se suposa es troba el bosó de Higgs, el trobarà.



I si no el troba? Doncs potser ens haurem de replantejar el model estàndard de física de parícules.

5 comentaris:

Unknown ha dit...

No s'ha vist, ergo, no existeix... a més que li canviin el nom, sona a gag de l'hora de Benny Hill

Francesc Serrat ha dit...

No s'ha observat, pero s'ha predit matemàticament. Això vol dir que te moltes possibilitats de ser observat en un futur pròxim.

Unknown ha dit...

tambe deien que la terra era plana... feien mapes i tot!!!

Francesc Serrat ha dit...

Igual que abans, segueixes utilitzant la reducció al absurd amb arguments puerils.
De fet, quan deien que la terra era plan, Hipàtia d'alexandria ja havia predit orbites eliptiques i que els astren eren esfèrics.
Durant l'edat mitjana, gràcies al cristianisme, la ciència va fer un gran pas enrera i es creia nomès en que l'esglesia deia. Com per exemple, que la terra era plana i el centre del univers. Pero sense cap model matemàtic que ho confirmes.
Aixi doncs, els altres usuaris em demanen que deixis de fer comentaris absurds o que siguis bannejat.

quark ha dit...

El bosó de Higgs és la pedra angular del model standard. Aquest model és molt bonic perque explica tot el que s'ha obsevat i alhora fa certes prediccions, com l'existencia d'algunes partícules 'noves'. Quan aquestes partícules són detectades als acceleradors el model standard s'apunta un punt. El Higgs, però, de moment resta a l'anonimat... Els científics s'escudaven en que les col.lisions no eren prou 'energètiques'... Això ara queda en entredit... De totes maneres, si ara com ara no es detecta el Higgs sempre es pot dir que no s'ha fet l'experiment correcte... Però si es troba, podria significar la constatació del model standard.

Publica un comentari a l'entrada