Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

L'univers elegant

Brian Greene "L'Univers Elegant. Supercordes, dimensions ocultes i la recerca d'una teoria final", de l'Editorial Crítica.Barcelona. 2007.
En aquest llibre s'ens explica com amb el naixement de la teoria de cordes es va aconseguir un avanç importantíssim, un principi de compatibilitat entre les dues grans teories actuals de la física, la relativitat general i la mecànica quàntica que semblaven incompatibles. La presumpció que les partícules no eren puntuals sinó el resultat d'una corda vibrant, eliminava els molestos infinits associats als camps propers a les partícules puntuals, a més introduïa de forma natural a la partícula missatgera de la gravetat: el gravitó, una partícula de massa zero i spin 2, predita per la relativitat general. La teoria de cordes resultava ser una teoria quàntica i gravitatòria.
Des dels inicis de la teoria de cordes, com una mena de entelèquia matemàtica per explicar les interaccions entre els components dels hadrons (nucleons, com protó i neutró), fins a la seva proliferació en cinc tipus diferents de teories i el naixement de la teoria M que les engloba, l'aventura científica que suposa ha captivat a milers de científics de tot el món. Involucra la física amb les matemàtiques més abstractes, que encara no han estat descobertes, i en aquesta intricada camí trobem un veritable geni en ambdues disciplines: Edward Witten.
En el camí s'ha trobat una estranya simetria anomenada dualitat T, o de radi gran / radi petit, per la qual les propietats físiques de cert tipus de corda, en un univers dotat d'una dimensió circular de radi R, són absolutament idèntiques a les propietats físiques d'un altre tipus de corda en un univers dotat d'una dimensió circular de radi 1 / R. Les cinc teories de cordes existents, juntament amb la teoria M, hi ha duals entre si i unides en un sol marc teòric.
Les onze dimensions espai-temporals de la teoria M i la forma en què s'enrotllen les dimensions ocultes en els espais de Calabi-Yau ens indiquen que la unitat cosmològica de les forces fonamentals s'aconsegueix més fàcilment utilitzant el marc de la teoria M. Però les cordes ja no estan soles, la teoria M inclou altres objectes: membranes vibratòries bidimensionals, bombolles tridimensionals que s'ondulen, anomenades tribranas, i a més una gran quantitat d'altres ingredients diversos.
Es un magnific llibre de divulgació física, per a tots el públics ( sense matemàtiques, vaja, apte per a tota la població ).
Per a la gent amb disfuncionalitats neuronals o dificultats per a la lectura, aquí teniu uns enllaços al documental "l'univers elegant" basat en el llibre.

Parte 1, El sueño de Einstein
Parte 2, La clave está en la cuerda
Parte 3, Bienvenido a la 11ª dimensión

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada