Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

Equació de Drake i vida extraterrestre.

Hi ha vida extraterrestre?
Per tal de contestar aquesta pregunta, el radioastronom Frank Drake va idear una equació amb el propòsit de intentar estimar la quantitat de civilitzacions amb possibilitats de conèixer la manera d'emetre i rebre emissions de radio detectables.
L'equació, que va ser ideada l'any 1961, identifica els factors específics que, es creu, tenen un paper important en el desenvolupament de les civilitzacions. Tot i que en l'actualitat no hi han dades suficients per resoldre la equació, la comunitat científica ha acceptat la importància com a primera aproximació teòrica al problema, i diferents científics l'han utilitzat com a base per a plantejar diferents hipòtesis.

Pensem que el nostre sol es nomes una estrella de les estrelles observables del nostre univers i la via lactea es nomes una de les 500.000.000.000 galàxies del univers. Aixi doncs, a primera vista, sembla que hi ha d'haver molta vida extraterrestre !!! Però... no. Ara veurem el per que.

L'equació de Drake diu:



On N representa el nombre de civilitzacions que es podrien comunicar a la nostra galàxia.
Ara analitzem els factors que formen l'equació:
  • es el ritme anual de formació d'estrelles "adequades" a la galàxia per tenir vida al seu sistema solar.
  • es la fracció d'estrelles que tenen planetes en orbita.
  • es la fracció d'aquests planetes orbitant dins la "ecosfera" ( es a dir, en una orbita suficientment allunyada de l'estrella per no ser massa calent, i suficientment aprop com per no ser massa fred per albergar vida ) de l'estrella.
  • es la fracció de planetes dins la ecosfera que han desenvolupat vida.
  • es la fracció de planetes dins la ecosfera amb vida, que han desenvolupat vida intel.ligent.
  • es la fracció de planetes dins la ecosfera amb vida intel.ligent, que ha desenvolupat una civilització capaç de crear tecnologia e intenta comunicar-se.
  • es el lapusus de temps, mesurat en anys, durant el qual una civilització intel.ligent i comunicativa pot existir.
Amb aquest paràmetres, Drake, va fer una estimació inicial del possible nombre de civilitzacions intel·ligents que poden haver a la via lactea. Ho va fer assignant els següents valors a cada paràmetre ( cal dir, que el resultat es sorprenent. ):

  • ( 10 estrelles es formades per any )
  • ( la meitat d'aquestes estrelles tenen planetes orbitant )
  • ( cada una de les estrelles amb planetes te 2 planetes orbitant )
  • ( el 100% d'aquests planetes poden desenvolupar vida )
  • ( nomes el 1% desenvoluparia vida inteligent )
  • ( nomes el 1% d'aquesta vida inteligent es podria comunicar )
  • ( cada civilització perduraría 10.000 anys transmatent missatges )
Ara apliquem els valors a la equació:



Doncs si, nomes 10 possibles civilitzacions detectables en 500.000.000.000 galàxies.

No cal dir, que tant l'equació com el resultat donat per Drake va ser causa d'un munt de controvèrsies i discussions dins la comunitat científica.
Degut a la falta d'evidències i al avanç de la tecnologia, avui en dia els paràmetres han anat variant.
La Nasa i l'Agencia espacial europea, han detectat que el nombre de producció d'estrelles adequades per al desenvolupament de vida es de 7 per any. Tenint en compte que les estrelles aptes per a la vida son les de tipus K y G, i que el 12,1% son del tipus K i 7,6% son del tipus G, llavors nomes el 19,7% d'aquestes 7 estrelles son "apropiades" per al desenvolupament de vida intel.ligent. Aixo encara redueix mes les possibilitats de contactar amb vida intel.ligent.
Aixi doncs, encara que l'univers conegut sembla immens, les possibilitats de trobar altre vida intel.ligent son molt escasses. Sent aixi, si hi hagués alguna civilització que ens visites, dubt-ho molt que es dediques a abduir grangers de wisconsin per fer-los exploracions amb sondes anals !!!



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada