Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

El sol vist a través del satèl·lit SDO

El passat 11 de febrer la Nasa va llençar el satèl.lit SDO ( Solar Dynamics Observatory ) per estudiar el clima espacial i la seva interrelació amb la Terra.
La veritat es que els vídeos valen molt la pena, mai fins ara havíem pogut veure el sol amb tant detall. Es una noticia importantíssima, que suposo passara desapercebuda entre tant futbol i corruptela política, però... resulta que el sistema solar depèn única i exclusivament del sol, aixi que val la pena saber-ne com més coses millor.

En el primer vídeo podem veure un filament solar espectacular durant una erupció fallida, on el material expulsat torna a caure dins el sol pel seu propi pes.
El diàmetre de la terra es 100 vegades menor que el del sol, doncs be, veient les imatges, dins l'erupció cabrien unes 15 terras posades en fila d'esquerra a dreta:



Aquí es veu una erupció solar. L'atmosfera solar i els seus gasos ionitzats son expulsats violentament. Els colors representen diferents temperatures (2, 1.6 i 1 milió de º C) obtingudes amb diferents filtres:



Una altra presa de l'erupció on també veiem els camp magnètics, una miríada "d'imants solars", repartits per la superfície del Sol: aquestes regions blanques (pols positius) i negres (negatius) en un fons gris. Per això, recorrem les diferents capes de l'atmosfera pujant en alçada i temperatura:



Les imatges originals no tenen color. S'han escollit diferents colors per representar diferents filtres o temperatures. Els vídeos en el seva millor qualitat els podeu trobar en aquest enllaç. Cliqueu, de veritat val la pena.

1 comentaris:

Paula Vaquero ha dit...

Molt xulos aquests vídeos del sol!

Publica un comentari a l'entrada