Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

El desplaçament i la velocitat.

En física existeixen 3 grans branques de la mecànica, que s'utilitzen per explicar tot el que ens envolta.
La mecànica Relativista, que s'utilitza per explicar els moviments i comportaments dels astres, planetes, etc... La mecànica quàntica, que explica el comportament de les partícules a nivell atòmic i subatòmic, i la mecànica Newtoniana, o mecànica clàssica, que s'utilitza per explicar el moviment del mon que ens envolta, a escala humana, per dir-ho d'alguna manera.
La mecànica clàssica es la primera que s'aprèn, i el primer concepte a tractar es el desplaçament i la velocitat en una dimensió.

Pensem en un cotxe que esta en la posició X inicial en l'instant T incial i en la posició X final en un instant posterior al T final . La variació del cotxe s'anomena desplaçament. En física i matemàtiques s'acostuma a utilitzar el simbol ( delta ), per indicar variació o increment de una magnitud. Així, la variació de x, es a dir, el desplaçament,
s'escriu:





La velocitat mitja es defineix com el quocient entre
i l'interval de temps ,
per tant:

Per exemple, un atleta corre desde el punt "a", situat a 200m de la sortida fins el punt "b", situat a 300m de la sortida. Quant surt del punt "a" el crono marca "0:01:08", i quan arriba al punt "b", el crono marca "0:01:20". Quina es la velocitat mitja del atleta?




El Desplaçament i la velocitat mitja poden ser tant positives con negatives. Un resultat positiu indica que el moviment en la direcció x es positiva.
El mòdul de la velocitat mitja, de un objecte, es el quocient entre la distància total recorreguda per el objecte i el temps total desde el principi fins el final.



La distància total i el temps total son sempre positius, per tant, el mòdul de la velocitat mitja serà sempre positiu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada