Destaques


Install LaTeX?

Sobre o Blog

Trasllat del bloc

0 comentaris
Per problemes tècnics, he cambiat el bloc d'espai.
Apartir d'ara el trobareu a:

francescserrat.wordpress.com

Us hi espero !!!

Ubicació final per el Telescopi E-ELT

0 comentaris
En l'ultim post, parlant dels exoplanetes, vaig fer referencia al gran telescopi europeu ( E-ELT ), dient que la seva futura ubicació seria, o Xile, o les illes Canàries.
Doncs be, la seva ubicació final serà Xile.
Ahir es va fer oficial la decisió presa per la ESO ( Observatori austral europeu ), i no ha sentat gaire be al govern espanyol ( Normal ).
Aprofitarem el post per explicar que el telescopi serà el mes gran construït mai, amb un mirall de 42 metres de diàmetre, i una resolució 15 vegades millor que el telescopi espacial Hubble.
Apart del estudi dels exoplanetes, el telescopi també servira per estudiar la misteriosa matèria fosca ( que es creu es la responsable de l'acceleració de l'expansió del univers ).
Llastima que al final no el montin a les Canàries, ara ja no podré deixar el currículum....

Exoplanetes per a principiants

0 comentaris
Què són els exoplanetes?

Els planetes extra-solars (o exoplanetes) són planetes que orbiten altres estrelles diferents del sol. El primer d'ells es va detectar el 1995 i ara sabem de l'existència de més de 400 exoplanetes.

Els més petits exoplanetes són un parell de vegades més gran que la Terra, i molts són diverses vegades més gran que Júpiter. El fet que la majoria d'aquests planetes són molt més grans que la Terra es pensa que és perquè els planetes massius són actualment molt més fàcils de detectar que els petits.

Com es detecten?

Fins fa poc no ha estat possible veure els exoplanetes directament, ja que són a grans distàncies i en general eclipsats per la seva estrella mare, per aquest motiu s'utilitzen altres formes de detecció.

Els mètodes amb més èxit han estat els de mesurar la caiguda en la brillantor d'una estrella quan un planeta es mou davant d'ell, o en detectar el "balanceig" en la posició d'una estrella causada per l'estirada gravitatoria d'un planeta.

A causa del efecte Doppler rebem la llum de l'estrella a una longitud d'ona més llarga, ja que es mou una mica lluny de la Terra i en una longitud d'ona més curtes a mesura que avança cap a nosaltres, la forma en que canvia la longitud d'ona es pot utilitzar per calcular la massa de la planeta.



Quan una estrella es mou cap a un observador, els intervals entre les ones de llum descendeix de forma consecutiva, i la llum es detecta amb una major freqüència (o longitud d'ona). A mesura que s'allunya l'augment de intervals i la llum es detecta una freqüència més baixa (o menor longitud d'ona). L'import pel qual aquests canvis depèn de la rapidesa amb que l'estrella es mou, que a la vegada, depèn de la massa del planeta.

Podrien mantenir la vida?

Es pensa que la vida requereix aigua líquida, així que les condicions han de ser perfectes (ni molt calent, i no massa fred). La distància d'una estrella a la qual un planeta podria estar a la temperatura correcta és conegut com la "Zona rínxols d'Or ", o més prosaicament la zona habitable. Això varia amb la mida de l'estrella (per a les estrelles més grans i més calentes és més lluny). Els candidats més coneguts de planetes que es troben en zones habitables son en l'òrbita de nanes vermellas, unes estrelles amb una massa inferior a la meitat del sol.

El Telescopi Europeu Extremly Large Telescope - un telescopi revolucionari que serà el més gran del món amb un mirall de 42 m de diàmetre - i el Telescopi Espacial James Webb buscarà planetes semblants a la Terra, entre els exoplanetes que s'ha anat descobrint.



El Telescopi Europeu estarà ubicat o a Xile o a les Illes Canàries i s'espera que estigui acabat el 2016. Ens donarà un millor coneixement de l'espai, fins i tot millor que el telescopi espacial hubble.

El sol vist a través del satèl·lit SDO

1 comentaris
El passat 11 de febrer la Nasa va llençar el satèl.lit SDO ( Solar Dynamics Observatory ) per estudiar el clima espacial i la seva interrelació amb la Terra.
La veritat es que els vídeos valen molt la pena, mai fins ara havíem pogut veure el sol amb tant detall. Es una noticia importantíssima, que suposo passara desapercebuda entre tant futbol i corruptela política, però... resulta que el sistema solar depèn única i exclusivament del sol, aixi que val la pena saber-ne com més coses millor.

En el primer vídeo podem veure un filament solar espectacular durant una erupció fallida, on el material expulsat torna a caure dins el sol pel seu propi pes.
El diàmetre de la terra es 100 vegades menor que el del sol, doncs be, veient les imatges, dins l'erupció cabrien unes 15 terras posades en fila d'esquerra a dreta:



Aquí es veu una erupció solar. L'atmosfera solar i els seus gasos ionitzats son expulsats violentament. Els colors representen diferents temperatures (2, 1.6 i 1 milió de º C) obtingudes amb diferents filtres:



Una altra presa de l'erupció on també veiem els camp magnètics, una miríada "d'imants solars", repartits per la superfície del Sol: aquestes regions blanques (pols positius) i negres (negatius) en un fons gris. Per això, recorrem les diferents capes de l'atmosfera pujant en alçada i temperatura:



Les imatges originals no tenen color. S'han escollit diferents colors per representar diferents filtres o temperatures. Els vídeos en el seva millor qualitat els podeu trobar en aquest enllaç. Cliqueu, de veritat val la pena.

L'univers elegant

0 comentaris
Brian Greene "L'Univers Elegant. Supercordes, dimensions ocultes i la recerca d'una teoria final", de l'Editorial Crítica.Barcelona. 2007.
En aquest llibre s'ens explica com amb el naixement de la teoria de cordes es va aconseguir un avanç importantíssim, un principi de compatibilitat entre les dues grans teories actuals de la física, la relativitat general i la mecànica quàntica que semblaven incompatibles. La presumpció que les partícules no eren puntuals sinó el resultat d'una corda vibrant, eliminava els molestos infinits associats als camps propers a les partícules puntuals, a més introduïa de forma natural a la partícula missatgera de la gravetat: el gravitó, una partícula de massa zero i spin 2, predita per la relativitat general. La teoria de cordes resultava ser una teoria quàntica i gravitatòria.
Des dels inicis de la teoria de cordes, com una mena de entelèquia matemàtica per explicar les interaccions entre els components dels hadrons (nucleons, com protó i neutró), fins a la seva proliferació en cinc tipus diferents de teories i el naixement de la teoria M que les engloba, l'aventura científica que suposa ha captivat a milers de científics de tot el món. Involucra la física amb les matemàtiques més abstractes, que encara no han estat descobertes, i en aquesta intricada camí trobem un veritable geni en ambdues disciplines: Edward Witten.
En el camí s'ha trobat una estranya simetria anomenada dualitat T, o de radi gran / radi petit, per la qual les propietats físiques de cert tipus de corda, en un univers dotat d'una dimensió circular de radi R, són absolutament idèntiques a les propietats físiques d'un altre tipus de corda en un univers dotat d'una dimensió circular de radi 1 / R. Les cinc teories de cordes existents, juntament amb la teoria M, hi ha duals entre si i unides en un sol marc teòric.
Les onze dimensions espai-temporals de la teoria M i la forma en què s'enrotllen les dimensions ocultes en els espais de Calabi-Yau ens indiquen que la unitat cosmològica de les forces fonamentals s'aconsegueix més fàcilment utilitzant el marc de la teoria M. Però les cordes ja no estan soles, la teoria M inclou altres objectes: membranes vibratòries bidimensionals, bombolles tridimensionals que s'ondulen, anomenades tribranas, i a més una gran quantitat d'altres ingredients diversos.
Es un magnific llibre de divulgació física, per a tots el públics ( sense matemàtiques, vaja, apte per a tota la població ).
Per a la gent amb disfuncionalitats neuronals o dificultats per a la lectura, aquí teniu uns enllaços al documental "l'univers elegant" basat en el llibre.

Parte 1, El sueño de Einstein
Parte 2, La clave está en la cuerda
Parte 3, Bienvenido a la 11ª dimensión

Descobert un nou element

0 comentaris

Científics de Rússia i els EUA han observat l'existència fugaç d'un nou element amb 117 protons, produïda pels ions de calci al ser disparats contra un objectiu radioactiu. El descobriment omple un buit notable a la taula periòdica i reforça la idea que els nuclis superpesats rics en neutrons podrien ser molt estables, potser amb temps de vida de molts milions d'anys.

Abans de 1930 la taula periòdica es va omplir completament amb elements naturals, el més pesat va ser l'urani amb 92 protons. Des de llavors els experiments de física nuclear han donat 26 elements més. A principis de la dècada de 1990 els científics del laboratori GSI a Darmstadt, Alemanya, van sintetitzar els elements 107 al 112, i en els experiments del l'última dècada l'Institut Conjunt per a la Recerca Nuclear a Dubna, Rússia, han afegit els elements 113-116 i 118.

Els descobriments van ser fets per Dubna disparant raigs del rar isòtop del calci-48 contra objectius d'ions pesants. Tenit una alta proporció de neutrons a protons (28 versus 20), el calci-48 es fusiona amb nuclis blancs de forma més fàcil perquè no troba repulsió de Coulomb. Però també produeix més elements pesants de neutrons que altres tipus de projectils, la qual cosa és significatiu perquè el shell-model del nucli prediu que els elements superpesats es tornen més estables quan tenen més neutrons - assolint un pic, o "illa d'estabilitat ", a 184.

Fins ara, però, l'element 117 es va mantenir sense descobrir. Això és així perquè el material necessàri per la seva producció - berkeli-249 - és en si molt difícil de generar. Però els científics de Dubna i el Laboratori Nacional Lawrence Livermore a Califòrnia han produït 22 mg de la substància després de completar un programa experimental de dos anys que va incloure una intensa irradiació de neutrons. Després de preparar el berkeli 249, els investigadors el van bombardejar amb calci-48 durant 150 dies, utilitzant el ciclotró d'ions pesants de Dubna.

Oganessian i els seus companys van observar els signes reveladors de les cadenes de desintegració de dos isòtops de l'element 117 - una d'elles amb 176 neutrons i els altres 177.

Curiosament, el nou element 117 amb 177 neutrons,( l'isòtop més ric en neutrons produït fins ara ), té una vida mitjana (a 78 μs) que és 87 vegades més llarg que el de l'element 118 amb un neutró menys. A més, els isòtops nous de 115, 113, 111, 109 i 107 observats a Dubna, cada un té un o dos neutrons més dels isòtops d'aquests elements detectats prèviament i la seva vida mitjana es 2.5-42 vegades més.

El planeta pla

0 comentaris
Es tracta d'un curiós exercici geomètric que, a la meva manera de veure, ens intenta mostrar què passaria si ens trobem amb una quarta dimensió. Però com això és certament complicat, és millor centrar-nos al cas que ens presenta el vídeo: què passa quan un ésser tridimensional es topa amb un planeta bidimensional.

La senyal WOW

1 comentaris

Senyores i senyors, amb vostès la senyal WOW.
En el post del projecte SETI us he parlat de la senyal wow, i que es aixo?
El WOW es el nom amb que es coneix l'únic missatge rebut a data d'avui que podria tenir un origen extraterrestre enviat per éssers intel·ligents.
El 15 d'agost de 1977, a les 23:16, el radiotelescopi bigear, va rebre durant exactament 72 segons, una senyal de radio d'origen desconegut, provinent de la zona oest de la constel·lació de sagitari amb una intensitat 30 vegades superior al soroll de fons rebut normalment.
La senyal va ser registrada en una secció de paper continu. Tres dies desprès, el professor Jerry Ehman, de la universitat d'Ohio, que treballava com a voluntari al projecte SETI, ho va trobar, i de la sorpresa, va escriure WOW, al costat de la senyal. D'aquí el nom de "Senyal WOW".
A dia d'avui, encara no se sap si la senyal es d'origen extraterrestre o nomes una anomalia.
Tots els intents posteriors d'obtenir un altre senyal de la mateixa regió del espai han resultat infructuosos.
Tenim veïns a la constel·lació de sagitari? No estaria malament, oi?

Projecte SETI i homes verds.

0 comentaris
No es pot parlar de l'equació de Drake, sense parlar del projecte SETI (Search for Extraterrestrial intelligence ). L'impulsor d'aquest projecte es, com no, Frank Drake i l'universitat de Berkeley.
A primera vista, el projecte pot semblar una "frikada", però, resulta que el patrocinador es ni mes ni menys que la NASA, si si. Ara la cosa cambia oi?
El projecte SETI busca rastres de vida intel·ligent analitzant senyals electromagnètiques capturades per diversos radiotelescopis. A data d'avui no s'ha trobat ni rastre de vida intel·ligent, a excepció de la "senyal WOW" ( mes endavant us ho explico ).
A mes, es un projecte on hi col·laboren milions de persones de tot el mon. Com? Amb la xarxa BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), un sistema que permet que usuaris d'arreu del mon es descarreguin paquets d'informació captats pel super radiotelescopi de Arecibo, i, mentre l'ordinador esta inactiu, analitza les dades.
Hi ha mes de 5 milions d'usuaris repartits en 200 països, ajudant amb el projecte. El 4 de desembre de 2006 el programa operava a 310 teraflops.
Si algú esta interessat en col·laborar, us podeu descarregar el programa en aquesta pagina:
http://setiathome.berkeley.edu/